miércoles, 9 de marzo de 2011

ENDESA PROTEGEIX L’AVIFAUNA DE L’ENTORN NATURAL DE L’ESTANY D’IVARS, AL TERME MUNICIPAL DE VILA-SANA

• Aquest espai està inclòs per la Generalitat de Catalunya dins la Xarxa Natura 2000 pel seu valor com a zona humida i com a connector biològic.

• S’ha prestat especial atenció als hàbits de la cigonya blanca (ciconia ciconia), una espècie protegida per la legislació catalana i estatal.

• Les millores responen a la política ambiental de la Companyia i s’han realitzat amb la col•laboració de la Generalitat i el cos d’Agents Rurals de la zona.


Vila-sana, 9 de març de 2011.- Endesa, seguint la Política Ambiental de la Companyia en matèria de protecció de l’avifauna, ha instal•lat recentment a diversos suports de la línia de mitja tensió que discorre pel terme municipal de la Vila-sana, a la comarca del Pla d’Urgell, diferents elements i dispositius de seguretat amb l’objectiu de reduir al màxim el risc elèctric per a les aus que hi habiten o transiten, en especial la cigonya blanca (ciconia ciconia).

La zona a l’entorn de la línia elèctrica, l’Estany d’Ivars, és d’un destacable valor natural. Considerat com un extraordinari connector biològic i una zona humida de gran transcendència, l’espai està inclòs dins la Xarxa Natura 2000 i està protegit per la legislació catalana.

Un dels seus valors principals són precisament les aus i, específicament, la cigonya blanca, que nidifica en construccions urbanes com campanars o, en aquest cas, torres elèctriques, degut a la manca d’arbres de grans dimensions on fer-hi el niu. Aquests, a més a més, es reutilitzen any rere any, de manera que creixen en dimensions, multiplicant els seus riscos.

Per aquesta raó, la Companyia ha invertit 52.000 euros en les operacions, realitzades amb l’estreta col•laboració de la Generalitat de Catalunya i el cos d’Agents Rurals de la zona. Concretament, les obres consisteixen a col•locar, en aquelles instal•lacions on podrien existir possibilitats d’accidents per nidificació, col•lisió o electrocució, equips per protegir l’avifauna, principalment aïllaments especials en els punts més alts de la torre i en els més sòlids (on les cigonyes poden veure els punts ideals per fer-hi el niu).

Paral•lelament, s’ha aïllat punts de la línia propers a la torre, de manera que si una au es posa en un suport, es redueix el risc elèctric en el moment que aixeca el vol, que és quan expandeix les ales i pot haver-hi contacte amb un cable, ja que llavors es produiria un arc elèctric i la conseqüent descarrega.

La iniciativa també comporta, de retruc, una millora de la qualitat del subministrament als clients de la comarca, ja que les col•lisions o contactes d’aus amb les infraestructures elèctriques poden suposar una interrupció del servei. Així, la Companyia uneix la voluntat sostenible i de suport i protecció de l’avifauna, amb el compromís de servei als seus més de 4 milions de clients.



Ver Notes de premsa Endesa Catalunya 2011 en un mapa más grande