martes, 11 de enero de 2011

ENDESA CONNECTA A LA XARXA LA NOVA CENTRAL TÈRMICA DE CICLE COMBINAT DE SANT ADRIÀ DE BESÒS


• Té una potència de 859 MW i està ubicada al costat dels actuals Grups 3 i 4, al mateix terme municipal.

• Amb la posada en marxa de la nova planta es duplicarà la potència de generació de Barcelona i l’àrea metropolitana.

• Ha suposat una inversió de l’ordre de 300 milions d’euros.


Sant Adrià de Besòs, 11 de gener de 2011 - La nova central tèrmica de cicle combinat que Endesa ha construït a Sant Adrià de Besòs ja està –des del passat 23 de desembre- en fase operativa i, per tant, en explotació comercial. La nova planta, denominada Besòs 5 -que s’alça al costat dels actuals Grups 3 i 4 (un d’Endesa i l’altre de Gas Natural), al mateix municipi- té una potència de 859 MW i ha suposat una inversió de 300 milions d’euros, aportats íntegrament per la Companyia.

La nova central duplica, d’aquesta manera, la capacitat de generació de Barcelona i la seva àrea metropolitana, fet que assegura una important injecció d’energia de cara al present i el futur.

La nova planta té una configuració 2x1 (dues turbines de gas i una de vapor) i es compon de 2 turbines de gas, 2 calderes de recuperació de calor (amb una xemeneia cadascuna), una turbina de vapor, 3 alternadors, condensador, sales de control (armaris elèctrics i de control de motors) i una caldera auxiliar de gas natural.

La captació d’aigua de refrigeració, amb un cabal de 60.000 m3/h, es realitza mitjançant una canonada d’uns 512 metres, ja existent. L’aigua de refrigeració s’aboca al mar, a 300 metres de la línia de la costa, amb un increment tèrmic de 7 ºC, mitjançant una conducció de vessament submarí de nova construcció de 520 metres de longitud total, 95 metres en zona terrestre i 425 sota el mar.

Els dos grups de Besòs 5 es sumen, per tant, a l’actual que Endesa ja té al litoral de Barcelona i la plantilla de la Companyia també s’ha incrementat per a gestionar i controlar totes dues instal•lacions. Així, dels 36 empleats fins ara destinats al cicle combinat, s’ha passat als 60 treballadors, que ja han rebut la preceptiva formació. Per a construir la central s’han invertit més de 2,5 milions d’hores de feina i a les puntes han arribat a treballar fins a 700 operaris.


Ver Notes de premsa Endesa Catalunya 2011 en un mapa más grande