viernes, 3 de junio de 2011

ENDESA COL.LABORA EN UN PROJECTE DE SEGUIMENT D’UNA ÀGUILA CUABARRADA A TRAVÉS D’UN EMISSOR SATÈL.LIT

• La iniciativa sorgeix del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i pretén conèixer el moviment i el comportament d’aquesta espècie amenaçada.

• Ahir es va alliberar a Agramunt un exemplar recuperat.

Agramunt, 3 de juny de 2011.- Endesa, d’acord amb el seu objectiu de Gestió de la Conservació de la Biodiversitat, col•laborarà amb el projecte de I’Institut Català per la Conservació dels Rapinyaires (ICRA) i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural per fer el seguiment, per mitjà d’un emissor satèl•lit, d’un exemplar immadur d’àguila cuabarrada (Aquila fasciata).

Aquest animal va patir una fractura múltiple d’húmer, cúbit i radi, al terme municipal de Soses, al Segrià, però de manera espectacular l’equip del Centre de Recuperació de Vallcalent ha aconseguit recuperar-lo totalment. L’àliga va alliberar-se ahir a les proximitats del Pilar d’Almenara, al terme municipal d’Agramunt, a Urgell.

L’objectiu del projecte és conèixer els moviments i el comportament de l’àguila durant les darreres etapes dispersives i, a llarg termini, observar el procés de recerca d’un territori i l’establiment a un nucli reproductor. Això permetrà gestionar i protegir amb més eficiència les àrees de dispersió juvenil, augmentant les oportunitats de supervivència de l’espècie en aquest estadi.

L’àguila cuabarrada és una de les espècies més amenaçades d’Europa i una de les poques rapinyaires actualment en regressió. Endesa ha col•laborat en els esforços per a la seva conservació anteriorment, per mitjà d’un conveni amb la Universitat de Barcelona on va realitzar-se un estudi del seguiment demogràfic, viabilitat i prioritats de conservació de l’espècie a Catalunya.

A la península s’ha fet el seguiment de pocs animals en fase de dispersió. Capturar un animal salvatge és costós i l’elevada mortalitat que pateixen els joves durant el primer any de vida fa que pocs estudis siguin viables. La situació de l’àguila de Soses en aquest sentit una oportunitat única, i Endesa ha volgut fer-la possible.

Endesa dins el Pla Estratègic de Sostenibilitat d’ENDESA 2008-2012 contempla realitzar les activitats de forma respectuosa amb l’entorn, avançant en la implantació i la certificació dels sistemes de gestió ambiental i apostant per la conservació de la biodiversitat.

ENDESA COL.LABORA EN UN PROJECTE DE SEGUIMENT D’UNA ÀGUILA CUABARRADA A TRAVÉS D’UN EMISSOR SATÈL.LIT


Ver Notes de premsa Endesa Catalunya 2011 en un mapa más grande