lunes, 26 de septiembre de 2011

ENDESA PARTICIPA ACTIVAMENT ALS ACTES COMMEMORATIUS DEL CENTENARI DE LA FUNDACIÓ DE “LA CANADIENSE”

• L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, dóna el tret de sortida a la celebració, que es perllongarà durant mesos.


• Es presenta el web www.patrimonihidroelectric.com com a eina de cohesió de la història de l’energia del Pirineu a la Plana.


• La Companyia produeix amb TV3 i TVE un documental sobre la llegendària empresa.

Lleida, 26 de setembre de 2011 (2904).- Endesa participa activament als actes de commemoració del centenari de la fundació de la Barcelona Traction, Light and Power Company, coneguda popularment com La Canadiense. L’actual Endesa és la resultant d’aquella històrica empresa, constituïda a Toronto el 12 de setembre de 1911 i que va desembarcar a terres lleidatanes per a construir-hi grans centrals hidroelèctriques, la primera de les quals va ser la de Seròs.
L’Ajuntament de Lleida, mitjançant el Museu de l’Aigua, ha preparat un ampli programa d’accions per a commemorar l’efemèride, cabdal per entendre la ciutat actual i el seu desenvolupament i, de retruc, el de tot Catalunya, i així donar a conèixer no només La Canadiense sinó el patrimoni industrial generat al país. Igualment, es vol posar en valor l’energia hidroelèctrica com a motor de la segona Revolució Industrial de Catalunya.
Una de les eines creades és el web conjunt www.patrimonihidroelectric.com com a via de cohesió de la història de l’energia del Pirineu a la Plana i per difondre el patrimoni hidroelèctric de la conca del Segre i les Nogueres, amb estreta col•laboració amb Endesa, com a continuadora de la Barcelona Traction, i amb els equipaments implicats. Igualment, també es farà un documental –produït per TV3, TVE i la mateixa Companyia- titulat La Canadiense, el naixement d’un somni. El programa d’accions es complementa amb exposicions i rutes per la zona implicada.

El Museu de l’Aigua de Lleida
La seu central del Museu de l’Aigua s’ubica en un dels campaments per a treballadors que va construir La Canadiense al costat del canal de Seròs. L’espai acull l’exposició “La força de l’aigua. El Dr. Pearson i les obres de La Canadiense a Lleida”, on s’explica la gènesi, evolució i transformació d’aquest grup empresarial, les transformacions de Lleida i el territori i com es genera la hidroelectricitat.
El canal i la central de Seròs fou la primera de les grans infraestructures que La Canadiense, a través de l’empresa Riegos y Fuerzas del Ebro, va construir per aprofitar l’aigua de la conca del Segre i el Noguera Pallaresa, per generar energia elèctrica. Lleida, per tant, participa directament en el procés d’electrificació de Catalunya, iniciat ja fa cent anys, en plena Segona Revolució Industrial. Ha ocupat i ocupa un dels punts centrals del triangle configurat per la conca del Segre, el Noguera Pallaresa i el Noguera Ribagorçana, d’aigües que vessen a l’Ebre.



Ver Notes de premsa Endesa Catalunya 2011 en un mapa más grande



IMG_0633

Document_cat_9314