martes, 22 de marzo de 2011

ENDESA POSA EN MARXA A CATALUNYA UNA INNOVADORA PROVA PILOT DE COMPOSTATGE EN DUES DE LES SEVES CENTRALS TÈRMIQUES

• Les instal•lacions escollides a nivell espanyol són la Central Tèrmica de Foix i la Central Tèrmica de Cicle Combinat de Sant Adrià de Besòs.

• S’aprofitarà per reutilitzar-hi els residus orgànics procedents de les respectives zones verdes, de manera que s’obtenen beneficis ambientals i es redueix l’ús d’adobs químics.

• Aquesta activitat, més enllà del propi impacte positiu en l’entorn, representa un important valor pel què fa a la conscienciació social.

Barcelona, 21 de març de 2011- Endesa ha posat en marxa recentment a Catalunya un innovador programa de compostatge. Aquest pla, pilot a Espanya, té com a objectiu prevenir i reduir els residus orgànics generats en les zones verdes de les instal•lacions de la Companyia. Les primeres infraestructures de l’estat en comptar amb aquest recurs són dues centrals de generació catalanes, la Central Tèrmica de Foix, a Cubelles, a la comarca del Garraf, i la Central Tèrmica de Cicle Combinat Besòs 3, a Sant Adrià de Besòs, al Barcelonès.

El compostatge servirà per obtenir adob natural dels residus vegetals que diàriament es generen a les zones verdes entorn als edificis de la Companyia (residus de la poda, fulles seques, plantes mortes...). Aquest procés és molt senzill i permet, en primer lloc, reduir el pes i el volum d’aquests elements sobrers fins a un 70%. En el cas de la Central Tèrmica de Foix es preveu tractar entre 60 i 90 m3 de material orgànic a l’any, de manera que s’obtenen entre 18 i 25 m3 de compost. En el cas de la Central de Cicle Combinat Besòs 3 es tracta menys material orgànic, entre 1,5 i 2 m3, i s’estima que es produiran, aproximadament, 0,5 m3 de compost.

Alhora, aquest adob natural és immillorable per utilitzar-lo altre cop a les mateixes zones verdes, reduint, així, l’ús de productes fitosanitaris i fertilitzants químics, fet que també afavoreix a la sostenibilitat i protecció ambiental. Amb el compost també cal tenir en compte que les plantes (un element clau en la reducció del CO2 atmosfèric) podran créixer més, millorant les seves funcions naturals.

En quant a la reducció de l’emissió de diòxid de carboni també cal tenir en compte que el tractament dels residus orgànics a la central mateix permet fer desaparèixer el seu transport a altres punts de gestió, de manera que també s’elimina, paral•lelament, la producció de 2 tones de CO2 anuals en combustió motora.

Tot i que el seu impacte sigui relatiu, ja que les zones verdes tenen una extensió de només prop de 8 hectàrees en total, la Companyia valora aquest projecte més enllà dels seus fruits directes. I és que les iniciatives entorn a la conservació del medi ambient serveixen també com a element conscienciador tan del personal propi com de la resta de la societat.

Dins aquest pla, i atenent a la voluntat de conscienciació ciutadana, Endesa està valorant obrir una via d’obtenció de petits compostadors domèstics per als seus treballadors d’aquestes centrals (i de la resta d’infraestructures i divisions de l’Empresa). Així, tant el benefici ambiental com la responsabilització social, veurien multiplicat el seu efecte.

Compostadors 100% ecològics

Endesa ha valorat diversos tipus de compostadors per dur a terme el projecte. Al final, s’ha decantat pel model de Combox, que està fabricat amb plàstic 100% reciclat, provinent de la recollida selectiva urbana, de manera que encara atorga un valor afegit, ja que no utilitza recursos naturals, sinó els plàstics més difícils de reciclar, que podrien haver acabat en un abocador o en una incineradora.

El programa pilot d’instal•lació d’elements de reutilització orgànica és fruit del compromís amb el medi ambient de la Companyia, no només en el manteniment d’una activitat sostenible, sinó en el marc de la innovació i la anticipació estratègica, alhora que en el camp de la conscienciació social.

ENDESA POSA EN MARXA A CATALUNYA UNA INNOVADORA PROVA PILOT DE COMPOSTATGE EN DUES DE LES SEVES CENTRALS TÈRMIQUES

Ver Notes de premsa Endesa Catalunya 2011 en un mapa más grande