lunes, 16 de mayo de 2011

ENDESA DÓNA AL CONSORCI DE L’ESTANY D’IVARS I VILA-SANA TRES EQUIPS PEL CONTROL DE LES CONDICIONS D’AQUEST EMPLAÇAMENT NATURAL

• En total es cedeixen una estació meteorològica amb registre de temperatura, pluviòmetre i evaporímetre, un mesurador de nivell d’aigua i dos cabalímetres.

• Els equips servien pel seguiment i recerca a les centrals hidràuliques i ara serviran per tenir major control sobre l’estat d’un espai amb tan alt valor natural.

• L’acord s’emmarca dins el Programa de Conservació de la Biodiversitat de la Companyia i en les tasques de seguiment ecològic que efectua el Consorci.


Estany d’Ivars i Vila-sana, 16 de maig de 2011.- Endesa, d’acord amb les seves polítiques ambientals i de cooperació amb les entitats i organismes de conservació del medi natural, i el Consorci de l’Estany d’Ivars-Vila-sana han signat avui l’acord per a la cessió per part de la Companyia de diversos dispositius de mesura que serviran per controlar el nivell de l’aigua i les condicions meteorològiques d’aquest emplaçament català d’alt valor ambiental.

Dels equips que s’han proporcionat a l’entitat en destaca una estació meteorològica de sonda interna. Aquest giny compta amb registre de temperatura, pluviòmetre i evaporímetre, que permeten tenir enregistrades totes les variacions climatològiques que tenen lloc a l’Estany. En aquest conjunt de cessions també hi ha un mesurador de nivell d’aigua i dos cabalímetres, que tenen com a funció mesurar les entrades i sortides d’aigua en benefici de l’estudi de la massa hídrica i contribuir a millorar la futura gestió ambiental.

Els instruments pertanyen al conjunt d’equips que Endesa utilitza per estudiar l’estat i les variacions dels entorns de les seves centrals hidràuliques i realitzar-hi els projectes adients per minimitzar l’impacte ambiental d’aquestes importants infraestructures de generació elèctrica renovable. L’equipament en conjunt permetrà conèixer amb més precisió el balanç d’aigües d’entrada i sortida i el temps de recirculació o renovació de l’aigua i relacionar-ho directament amb les variables de qualitat.

La cessió s’emmarca dins el Programa de Conservació de la Biodiversitat de la Companyia, un dels projectes transversals dins l’estratègia de sostenibilitat, que és un dels eixos principals pels que es regeix Endesa al territori català, així com a la resta d’Espanya.


Anys de col•laboració

Pel què fa a la col•laboració de la Companyia amb l’estany, es va iniciar l’any 2007, amb el patrocini del Novè Seminari de Gestió Ambiental de l’Institució Catalana d’Història Natural, que va constar d’un monogràfic de tres dies amb la presentació dels estudis fets fins al moment en relació al microclima, la fauna i la flora i la qualitat de l’aigua del recent recuperat de l’estany.

Amb aquests nous dispositius el Consorci suma uns importants recursos per assolir els seus objectius de protecció del medi natural i paisatge de l’Estany d’Ivars-Vila-sana, la seva conservació, millora i manteniment, la seva promoció i difusió i l’execució del projecte de recuperació i condicionament.


Un espai singular

L’estany d’Ivars i Vila-sana es va dessecar l’any 1951 i l’any 2005 es va poder recuperar gràcies al Consorci creat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal del Pla d’Urgell, els ajuntaments d’Ivars i vila-sana i la Universitat de Lleida.

Actualment ocupa 126 hectàrees de superfície i és la llacuna d’origen endorreic més important de l’interior Catalunya, amb un alt valor ornitològic. El seguiment de la qualitat de l’aigua es realitza per part del Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana a través de la Universitat de Lleida des dels inicis de la inundació, tenint en compte que les característiques físiques i químiques de l’aigua determinen directament les comunitats naturals i espècies presents en un sistema natural aquàtic.


Ver Notes de premsa Endesa Catalunya 2011 en un mapa más grande