miércoles, 17 de noviembre de 2010

ENDESA INTRODUEIX A CATALUNYA UN NOU SISTEMA DE TALA I PODA PER REFORÇAR ENCARA MÉS LA PROTECCIÓ DELS BOSCOS

·        La nova tècnica que, de moment, s’efectua a la Garrotxa, l’Alt Empordà, al Ripollès, i al Berguedà, utilitza un helicòpter dotat amb una serra vertical, de manera que permet arribar a zones de difícil accés i minimitzar l’impacte a l’entorn.

·        Entre el 2008 i el 2010, la Companyia destina 37,5 milions d’euros per adequar la massa forestal que creix al voltant de les línies elèctriques del territori.

·         Aquestes tasques s’engloben en els plans de l’Empresa per prevenir incendis, per als quals destina uns 84 milions d’euros durant aquest període.

Barcelona, 17 de novembre de 2010.- Endesa ha introduït un nou sistema de tala i poda a Catalunya per tal de reforçar les tasques de neteja de la massa forestal que creix al voltant de les línies elèctriques. Concretament, la nova tècnica consisteix en la utilització d’un helicòpter dotat amb una serra vertical, de manera que permet no només arribar a zones de més difícil accés, sinó també minimitzar l’impacte d’aquestes tasques a l’entorn.
                                                                                             
Amb aquesta nova eina, que pesa 320 quilos i mesura 17 metres de longitud i se suma a les altres tècniques ja utilitzades per la Companyia –que segueixen vigents- es permet acotar els treballs d’esporgada, ja que possibilita no haver de tallar, per exemple, les branques senceres, sinó només aquells parts més pròximes al cable, fet que salvaguarda encara més la massa forestal. Així mateix, possibilita accedir a aquells arbres prims que, si s’hi enfilés un operari, es vinclaria, de manera que, de retruc, es reforça la seguretat dels treballadors. De moment, la tècnica s’està utilitzant a les comarques de la Garrotxa, l’Alt Empordà, el Ripollès i al  Berguedà.

El nou sistema contribueix a l’execució dels plans de la Companyia en matèria tala i poda, per als quals, en el període 2008-2010, la Companyia destina 37,5 milions d’euros a Catalunya, amb l’objectiu no només de garantir la continuïtat del servei i salvaguardar les instal·lacions davant de possibles incendis forestals, sinó com a tallafocs davant de situacions adverses.

Aquest tipus d’operacions asseguren l’obertura de corredors i corriols de seguretat a sota i als costats de les de les xarxes tant d’alta com de mitja i baixa tensió. Així, es pretén evitar incidències en el subministrament elèctric degudes a la proximitat de la massa forestal a les línies.

Les tècniques de tala i poda d’arbrat i massa s’executen segons els criteris que estipulen els decrets i resolucions de la Generalitat de Catalunya en la matèria i que, entre altres aspectes, marquen la periodicitat en funció del calendari de creixement de les diferents espècies. D’aquesta manera, el pla triennal de tala i poda –els requisits reglamentaris del qual estan marcats per l’administració- inclou totes les línies que es troben en zones forestals, estiguin o no poblades d’arbres, i les que es troben en franges de 500 metres, i marca les distàncies mínimes, tant horitzontals com verticals, que hi ha d’haver entre els elements elèctrics i la vegetació, així com els passadissos de seguretat i els camins de reconeixement.

Abans, s’acostumava a tractar la superfície de manera constant o regular, però amb la noves mesures s’actua en funció de la longitud de la línia elèctrica i de la seva alçada, i es redueix l’impacte de l’entorn natural, contribuint al desenvolupament sostenible marcat per la Companyia.

Aquests treballs de tala i poda s’emmarquen en les mesures que aplica Endesa entre el 2008 i el 2010 per a la prevenció d’incendis als boscos de Catalunya, amb una inversió total de 84 milions d’euros.

En aquest sentit, entre el gener i l’octubre d’enguany s’han realitzat treballs de tala i poda a l’entorn boscós d’un total de 10.649 quilòmetres de línies elèctriques d’alta, mitja i baixa tensió.

Així doncs, la Companyia destina els citats recursos econòmics a accions de neteja de boscos, de revisió de la xarxa elèctrica i de millora de la seva infraestructura al territori català, amb l’objectiu de reduir de forma substancial el risc d’incendis en l’entorn de les seves instal·lacions. 


ENDESA INTRODUEIX A CATALUNYA UN NOU SISTEMA DE TALA I PODA PER REFORÇAR ENCARA MÉS LA PROTECCIÓ DELS BOSCOS 2

ENDESA INTRODUEIX A CATALUNYA UN NOU SISTEMA DE TALA I PODA PER REFORÇAR ENCARA MÉS LA PROTECCIÓ DELS BOSCOS


Ver Notes de premsa Endesa Catalunya 2010 en un mapa más grande